„OWOCOWE SZALEŃSTWO”
Poniedziałek – 20.10.2014r. – był pysznym dniem w naszej szkole, ponieważ uczniowie z klasy II i III przygotowywali sałatkę owocową. Na początku dzieci dowiedziały się jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają owoce. Potem nastąpiło omówienie sposobu wykonania sałatki, zwrócenie uwagi na higienę pracy. Kolejnym krokiem były czynności organizacyjno-porządkowe, takie jak ubranie fartuszków i chusteczek, dokładne umycie rąk. Następnie uczniowie umyli owoce i obrali je z pomocą nauczycielek. Samodzielnie kroili owoce w kostkę zwracając uwagę na zasady bezpieczeństwa, wkładali pokrojone owoce do miseczek doprawiając je sokiem z cytryny. Na koniec odbyła się wspólna degustacja sałatki. Dzieci dzieliły się swoimi wrażeniami, a nauczycielki zachęcały do wykonania podobnej z rodzicami w domu. Własnoręcznie zrobiona sałatka wyśmienicie dzieciom smakowała. Zajęcie dostarczyło dzieciom wrażeń smakowych i dotykowych. Umiejętność robienia sałatek przyda się dzieciom zwłaszcza jesienią i zimą.